På okänd mark

Sista helgen innan lön. Vad gör man då? Föreslår en utekväll med morsan.

Förmjukade lite hemma samtidigt som jag gjorde mitt bästa att skapa ett anständigt yttre. Åkte in till Göteborg och hade som plan att käka på Caleo, men som vanligt så berättade den söndersolade hovmästaren att väntetiden var minst en timma. Jag insåg ganska snabbt att jag skulle bli väldigt full på en timma i baren. Inte för att det är något anmärkningsvärt. Men det är jävligt white-trash att bli redlös när man endast går ut med morsan. Lite för trasigt för min smak.

Så istället begav vi oss till Joe Farellis, där vi till morsans stora förtret fick en plats med dålig utsikt. Innan vi hunnit beställa så lyckades hon dessutom spilla ut ett glas champagne på mig. Men då tyckte hon att jag skulle vara glad att det inte var rödvin, med tanke på min ljusgråa kjol. Tack mamma. Det var snällt av dig.

Efter maten tog vi en taxi till Incontro, dit de flyttat pianobaren. Nog för att Palace alltid varit känt som Jurassic Park, men detta var nog fan en bar som lätt skulle kunna överta titeln. Eftersom jag druckit måttliga mängder så var jag städad och trevlig. Fick till och med säga till morsan att inte vara så hetsig mot vakterna i kön.


Väl inne var det mycket folk, grymt bra live-musik och schysst inredning. Men utbudet. Herregud. Stället kryllade av nyskilda (eller gifta och otrogna) 45 åringar som inte lyckats få någon dejt på match.com och därmed gått ut för att gå på jakt. Kärringarnas klädstil och håruppsättningar skrek efter en stylist och deras 4-barnsmammakroppar borde verkligen haft mer tyg på sig. Männen var självklart inte bättre.


Att se vuxna dansa som om de förväntade sig dricks känns ganska olustigt. Det var sådan köttmarknad att man förmodligen betalade kilopris om man skulle ta med sig någon hem. Det kom fram någon halvsleten gubbe med vit, uppknäppt, skjorta och började limma på mig. Men hans försök föll ganska pladask när han tog av sig sina brillor och satte de på mig och frågade om jag tyckte om styrkan. "Ähh, jag har tyvärr inte någon syndefekt, men den är säkert bra". 

Många krogar har ju som bekant en cigg-automat vid toaletterna. Incontro hade sett till sin målgrupp och fyllt den med viagra och inkontinesskydd istället. Jag hade lite problem med att använda toaletterna eftersom de skrek könssjukdom. Man blir tydligen lite slarvig med skydd på ålderns höst när alla fruntimmar ändå passerat klimakteriet.



[]

 
Jag måste säga att det var relativt bra klass på folket. Champagnen flödade konstant. Men å andra sidan var det ju barnbidrag igår, vilket kanske förklarar den goda ekonomin. Sammantaget kan jag säga att jag inte ska inkräkta på morsans marker mer. Inte förrän jag återhämtat mig psykiskt från detta fördärv.

Om du måste välja mellan två frestelser så ta den du inte har prövat förut.

and i'm out.

Rätten att välja

Moral. Värderingar. Principer. Det är väl egentligen dessa små mentala komponenter som gör en till den man är. Sedan finns det ju tillfällen då man fullständigt skiter i vad som är rätt eller fel. Ibland för att det ska gagna nuet, ibland för att det ska löna sig i längden - och nästan alltid för egen vinning.

Jag är en person med mycket fel och brister. Det erkänner jag. Det finns ingen anledning att förmedla en utopi av mig själv för att spela ett spel som inte kan vinnas i längden. Men jag står för vad jag gör (ibland tar fylleminnesluckorna dock överhand) och jag är ärlig mot mina nära och kära.

Om jag skulle börja räkna upp mina dåliga val så skulle mitt tangentbord troligtvis slitas ut innan listan var klar. Så jag väljer istället att visa er två av mina bästa val. De valen som gör mig stolt och aningen tillfredsställd.

HYCKLERIET Ett extremt bra beslut där jag aktivt tagit avstånd från dårskapen som hjärntvättar folk för att överleva.

MITT BIDRAG Detta hänger på sätt och vis ihop med ovanstående punkt. När mitt hjärta en dag slutar slå vore det en ära att bidra till att någon annan får leva. Jag ska uppenbarligen ändå inte till himmelen. Det är en skam att inte alla människor resonerar på samma sätt.

Kanske känns lite klyschigt och egenkärt att slänga upp detta och tro att jag är en bra människa på grund av det. Men faktum är att den här bloggen har kommit att handla så mycket om självironi att jag känner att jag vill berätta vad som får mig att sova gott om nätterna. Inte bara vad som ger mig magsår och ångest.

Välj dina ord med smak, du kan tvingas äta upp dem.

and i'm out.

Emilias vårtips

INNE

↑ Rödvin. Tillfällig verklighetsflykt är det bästa för att må gott.

↑ Att träna fyra veckor och titta på en helt ny kropp i spegeln. Tack för generna morsan. Nu blir det ytterligare 6 månader av öldrickande i soffan.

↑ Få en jävligt bra lön och handla upp varenda slant för att kunna leva som lodis fram till den 25:e. (Tänkte skriva "leva som en jude", men det får man inte)

↑ Bo hemma. Mat på bordet. Värme. Inga räkningar. Kombineras väl med ovanstående punkt.

↑ Tycka om personen man är i en relation med. Ett helt nytt begrepp för mig, men än så länge känns det som ett vinnande koncept.


UTE

↓ Att sola solarie så att man måste stoppa i sig värktabletter för att hantera smärtan efteråt. Alla har inte tattarskinn, inse det Emilia.

↓ Savannbyxor och "Buffalos". Ska bli skönt att vårstäda lite i garderoben.

↓ Stor umgängeskrets. Hälften tycker säkert inte om dig på riktigt. Sortera och släng lite folk i samma hög som byxorna och skorna. Dyrbar tid ska inte slösas på någon som inte förtjänar det.

↓ Fula bilar. Finns inget som kan förlänga en kuk mer än en snygg bil och det finns inget som kan förminska den lika mycket som en ful. Tänk på det!

↓ Att inte sitta i Los Angeles i skrivande stund hos min bästa vän. Förklaring känns överflödig.



and i'm out. 

En annan generation

Igår var jag hurtig som satan. Gick upp tidigt och åkte och simmade med Frida. Det var riktigt jävla skönt och jag funderade på varför man inte gör det oftare. Det tog inte lång tid innan jag kom på varför. Hela jävla bassängen kryllade av pensionärer. Givetvis skulle alla motionssimma. Jag har i och för sig svårt att tro att man får någon motion av att flyta runt som en gammal svamp.

Av någon konstig anledning beter sig dessutom gamla människor som om de äger världen. De tar plats och så fort någon annan människa andas så sätter de igång och klagar och jävlas. Visst att man ska ha respekt för de äldre och så vidare, men borde inte de också ha någon form av respekt. Eller har de ett frikort i otrevlighet?



Okej att de byggt vårt samhälle som det är idag. Men så jävla bra är det inte. Våra traditioner är fullkomligt nerpissade, kriminaliteten har eskalerat och ekonomin är som ett dåligt skämt. Detta har pensionärerna byggt. De började skapa det nya Sverige på 50-talet, när de var unga och ambitiösa. Men nu sitter de bara på sina arslen och klagar över den allmänna pensionen. Hur vore det om ni sparat lite privat också?

Nä, jag skiter i ålder. De som förtjänar min respekt får den. Ni andra kan vänligen resa er upp ur motionsbassängen och lämna lite plats för de som vill prestera. Eller åtminstone hålla käft när jag vill simma förbi.

Blink your eyes just once and see everything in ruins.

and i'm out.


Faces of meth

Jag har alltid blivit extremt fascinerad av landet USA. Jag älskar folket, jag älskar naturen och jag älskar språket. Oavsett vad du har för exempel på vilka idioter de är så kommer jag slå dövörat till. Jag är såld.

Men liksom allt annat finns det inget gott utan ont. Jin och jang. USA har otroligt många negativa sidor. En av dessa är den grova kriminaliteten och det utbredda drogberoendet som smutsar ner vardagen för vanliga medmänniskor. Vad gör då jänkarna?? De lägger upp en websida för att avskräcka hederliga stackare att aldrig dras ner i träsket. I detta fallet metamfetaminträsket.


Till vänster: Före     Till höger:Efter


Hade jag sett ut som den bruden från första början hade jag också med största sannolikhet dragit i mig både det ena och det andra. Vilket förmodligen är fallet eftersom hon inte precis ser ut som en from skolfröken. Denna kvinna skulle kanske till och med kunna vara typexemplet på en sann svärmorsmardröm. Det kanske bara är jag, men hon ser inte ut att vara så nöjd med livet innan det stavades m-e-t-h.


Frossa i misären HÄR!

and i'm out.


Telenor vs. blondiner

Ibland har idiotin helt enkelt inga gränser.

Vaknade imorse och kände mig som något som dött, men återupplivats av en rejäl HLR. Gav mig själv en välplacerad käftsmäll och steg upp ur bingen. Tog på mig min absolut vidrigaste sossemundering och gav mig ut i skogen med mina hundar. Ca 40 minuter fick räcka innan frukosten. När jag sedan satt i lugnan ro och åt min torra knäckemacka så kom en gul postbil uppkörande på min uppfart. Därefter stod en stor brun kartong och blängde på mig på trappan. Morsan hade tydligen beställt en ny dator (ja, jag bor hemma).

Det finns inte mycket som ger mig mer njutning än att installera och montera så jag var ju lagom våt i brallan när jag började packa upp morsans inköp. Men extasen omvandlades ganska fort till en enorm besvikelse. Enligt morsan hade hon beställt en liten bärbar dator (8,5 tum eller dylikt), men när jag öppnade kartongen fick jag se något som fick mina icke befintliga armhår att ställa sig rakt upp. Jag fick en flashback till 2002 och hade helt plötsligt en "Nec" i min hand. Ni vet en sådan fullkomligt värdelös mobiltelefon som vägde 45 kg och som operatören "3" envisades med att sälja i början av deras ledsna karriär.




Jag gick in till morsan och förklarade med lugn och pedagogisk röst att hon var en fulländad idiot och att hon skulle ge blanka fan i att beställa saker utan mitt godtycke. Hennes puls gick från sengångare till vettskrämd kanin på ett ögonblick och hon hade väldigt snart Telenor i luren.

Efter många om och men visade det sig att en telefonförsäljare ringt till morsan och erbjudit ett trådlöst bredband. Då förklarade hon att hon endast avnänder Telia eftersom hon anser alla andra vara odugliga. Men säljaren fortsatte mala på och kunde intyga att han arbetade för Telia. So far so good. Men när morsan fick hem datorn stod det Telenor på alla papper.

Det lilla slugna aset hade alltså uppgett att han arbetade för ett annat företag. Vadå, nog för att morsan är 48år och dessutom blond, men det finns väl gränser för hur blåst man kan vara? Den dumme fan erkände dessutom incidenten genom att spela upp samtalet där morsan godkänt beställningen. Hon fick lov att lämna tillbaka skiten och återkalla abonnemanget. Men jag tycker inte att han ska komma undan så lindrigt. Jag föreslår att morsan går till botten med det här. Bara för att det är gött.

Vi kan håna antikens folk för vad de trodde om världen. Men vi kan inte håna dem rakt i ansiktet på dem, och det är det som irriterar mig.

and i'm out.

iPill

Läste i "illustrerad vetenskap" att det kommit ett nytt intelligent piller som "precisionsbombar" magen. Detta elektroniska piller kan med hjälpa av att mäta pH-värdet i tarmkanalen pumpa ut medicin på exakt rätt plats. Sedan är det bara att i vanlig ordning utföra sina toalettrutiner och återanvända pillret. Men jag är skeptisk. Kan faktiskt inte komma på en enda sjukdom som jag inte kan tänka mig att ha om den enda lösningen är att man måste rota i sin egen avföring för att hitta ett piller som man återigen ska svälja. Det känns väldigt oglamouröst och hamnar direkt på min "UTE-LISTA".





Jag har förövrigt valt att säga upp min högt älskade prenumeration på "illustrerad vetenskap" av den enkla anledningen att jag har en hel hög olästa nummer, pga tidsbrist. När jag har tagit igen den förlorade läsningen lovar jag att kontakta er igen, var inte oroliga Bonniers.

Det är nämligen så att Bonniers har lyckats skapa något helt bisarrt och fascinerande på samma gång. Jag ringde det där samtalet som alltid är lika svårt. Det när man ska gå ur en filmklubb, säga upp en prenumeration eller ha någon annan kontakt med den lågt stående befolkningen, kallad säljare.

När jag gjort valet att avsluta prenumerationen blev jag kopplad till en telefonist. Det var med skräckblandad förtjusning som jag svarade på hans frågor. Vad hade varit bäst med tidningen? Vilket ämne intresserade mig mest? Ville jag ha nyhetsbrev? And so on. Ganska normala frågor. Men tänk er att de ställdes av en självmordsbenägen kille med gnällig östgötska. Jag blev liksom helt paralyserad av hur dåligt han fick mig att må. Ren och skär ångest ända in till benmärgen. Han bekräftade beslutet att säga upp tidningen. Min älskade tidning blev liksom förstörd av hans vidriga stämma. Han var antabusen som fick alkoholen att smaka skit. Efter att ha pratat med honom i 6min och 23sek fick jag avsluta med att "Oj, nu ringer det på andra linjen här döh".

Han skulle kunna bli Jan Björklunds vassaste vapen i kategorin "Sexualundervisning". För hade man ställt denna mannen framför en hormonstirrig sjundeklass, för att berätta om blommor och bin,  kan jag lova er att ingen skulle vilja sära på benen annat än i rent avelssyfte.

Efter samtalet hade jag god lust att ta mig en rejäl psykofarmaka-fika med mig själv i ett mörkt rum, men valde bort detta och ber därför min omgivning om ursäkt för mitt dåliga humör och mina plötsliga frispel.

Naturen tar alltid parti för skavankerna.

and i'm out.

Vi skulle aldrig bli som dem

Jag är 21 år gammal. Beroende på hur man ser det är det en bra ålder. På pappret har jag trätt in i vuxenvärlden, men jag måste passa på att säga att den inte alls är som man föreställt sig när man var yngre. Då trodde man att vuxna var ansvarstagande och stabila varelser. Ju mer jag ser av den här världen desto mer tappar jag respekten för den. Vuxna är barn med rynkor, fettvalkar och Lindex-klädsel. Inget mer, inget mindre.

Jag skulle vilja påstå att jag är i ett stadie i mitt liv där jag står mitt emellan. Jag har lagt mina tonår med häxblandning och moppe bakom mig, medan livet med familj förhoppningsvis finns framför. Jo, det är sant. Jag vill ha barn en vacker dag. Men inte denna. Man skulle kort och gott kunna säga att jag är totalt fri. Jag gör vad som faller mig in och än så länge så är brösten i samma position oavsett om jag ligger ner eller står upp. Det är bara att njuta så länge det varar, för en vacker dag står jag där med mina rabattkuponger på ICA och letar efter våtservetter.

Det var ganska väntat att den inledande 20 års åldern skulle vara precis såhär. Men vad jag inte var beredd på var hur fort man skulle glömma av hur det verkligen är att vara fjortis. Jag tittar på mina kusiner som är 15 och uppåt. Där står de i centrum en sen lördagskväll med cigg och smuggelcider. Sminket är så hårt påmålat att jag faktiskt tycker mig se blod som sipprar. Håret är antingen gulblekt eller kolsvart. Alla småtjejer ser förövrigt likadana ut och ordvokabulären skulle kunna få vem som helst att vilja plugga igen sina hörselgångar med tapetklister. Helt ofrivilligt springer tankarna iväg på vad de sliskiga små svinen till småpojkar gör med dessa oskyldiga flickor när cidern slår till.



Det är så att jag vill ta med mig alla flickor hem och ha de i ett rosa rum med massor av barbie-dockor och Spice Girls musik. De kan få tuschpennor och målarböcker. För de är ju bara barn, right? Deras begränsade hjärnkapacitet är långt ifrån redo den värld de kastats in i.

Självklart är jag fullt medveten om att varje vuxen tänker såhär och ingen vill se sin söta dotter med flätor helt plötsligt bli skolhoran. Man ser tonåringar som barn. Men inte visste jag att jag skulle bli gammal såhär fort. Anledningen till att jag oroar mig är att jag vet vilket klimat jag själv växte upp i. När man som tonåring leker i en vuxenvärld kan det gå riktigt illa. Jag vet. För det känns som om jag var där igår.

Jag lovade mig själv att aldrig bli som dem. De som tjatade och inte förstod att man kunde ta sina egna beslut. Jag lovade att mina barn skulle få vara fria och jag lovade att alltid ha ett öppet sinne. Men nu sitter jag här, 21 år gammal och fasar över hur jag kommer vara när mina egna ungar är 15 och ber mig köpa ut öl.  Jag tar tillbaka mina löften.

Att återinföra barnaga kanske vore en god idé.

and i'm out.


"Hon får skylla sig själv"

Det finns få debatter som berör och är så laddade som våld i hemmet. Detta som ska vara den tryggaste platsen i världen. Där man har sina nära och kära och där man är fri att vara sig själv, fullt ut. Åtminstone borde det vara så. Men det är inte allas verklighet.

Vi känner alla till de mänskliga fel och brister som finns i samhället. Det finns mycket gott, men det finns också oerhört mycket ont. Jag tror att vi alla är överens om att man inte får slå barn, det är inte så svårt att ta det ställningstagandet. Jag har dessutom lärt mig att man inte heller får slå kvinnor. Men det verkar ha fallit bort någonstans på vägen. Hur ska man annars kunna försvara repliken "Hon får skylla sig själv".

Jag förstår inte hur det hänger ihop. Hur kan ett offer "få skylla sig självt"? Ska utstötta och mobbade barn (och även vuxna för den delen) få skylla sig själva för att de inte gjorde något i ett tidigt stadie? Jo, men visst, mitt dumma helvete. Skulden har ju alltid varit lite förvriden. Fulla tjejer med utmanande kläder förtjänar en våldtäkt. Likväl som en kvinna som blivit sönderslagen av sitt livs kärlek, sin trygghet och sin äkta man, förtjänar det. Att hon råkar vara mammaledig och därmed inte har någon ekonomi att tala om har ingen betydelse. Hon får skylla sig själv. Hennes vänner vänder blicken åt ett annat håll för att slippa ta ställning. Men hon får skylla sig själv, för hon gick inte.



Första reaktionen är självklart att man borde lämna den person som utdelar slagen. Men det är att ta en jävla genväg. För det är inte så enkelt. Psykologin har lite för mycket att säga till om. Oftast handlar det om månader av förtryck innan våldet inleds. Men ni kanske tycker att rökare förtjänar lungcancer, alkoholister förtjänar leversjukdomar och fortkörare förtjänar att köra ihjäl sig. De får skylla sig själva helt enkelt.

Säger man till en människa tillräckligt många gånger att hon är värdelös så kommer hon tro på det. När sedan första misshandeln ägt rum kommer kvinnan troligtvis berätta detta för sina vänner. Väljer hon efter det att gå tillbaka till sin partner kommer förmodligen vännerna ta avstånd och lägga skulden på henne. Vilket leder till att bandet till misshandlaren blir ännu starkare eftersom hon blivit socialt isolerad.

Har ni någonsin sett en ägare ge sin hund stryk? Rädslan hos hunden, den låga kroppshållningen och svansen mellan benen. Så fort ägaren kallar på hunden med en len röst igen kommer hunden att vara sin ägare till lags en lång tid. Den glädje och den lättnad som hunden utstrålar går inte att undkomma. Naturen kanske har en del att säga till om trots allt.

Jag har aldrig personligen mottagit några smällar (även om det stundtals varit befogat) av en pojkvän, men jag har hjälpt en nära vän och ung flicka komma ur ett sådant förhållande. Jag vet hur det känns i hjärtat när ens vän återvänder till den personen som slagit. Jag minns mycket väl frustrationen, ilskan och viljan att ge upp. Men lik förbannat kämpade jag för henne. Hon grät i min famn, hon riktade sina aggressioner mot mig och även jag fick smaka på hennes killes vrede. Det var ingen dålig bula jag gick runt med efter att ha blivit inputtad i en vägg och legat som en pöl på golvet.

Men känslan av att sitta med henne när hon gjorde sin anmälan hos polisen slår väldigt mycket. Det gör det värt engagemanget. Att han senare dömdes för misshandel var en hämnd som smakade ytterst sött.

Om ni ska döma någon, så se för helvete till att döma förövaren, inte offret. Annars kan ni lika gärna hålla bruden medans killen slår.  

Som man bäddar får man ligga. Right?

and i'm out.

...och vem fan ska stoppa mig.

Ni vet sådana dagar när man bara vill ta sitt pick och pack och lämna landet. Idag är en sådan dag. En rad omständigheter har gjort min arma kropp fullständigt utmattad, fysiskt. Normalt sett brukar jag reperera eventuella brister eller skador med en med en god natts sömn. Men det har liksom inte velat blir så de senaste dagarna.

Mitt i detta är det precis som om mina tankar har fått sig något jävla spel. De vill inte låta mig vara ifred och de talar osammanhängande. Nästan som på ett annat språk. Jag har försökt att förklara på ett bra sätt att jag inte fattar någonting. Men det blir bara värre och nu har de jävlarna klibbat ihop sig som en stor boll och gett mig en dov huvudvärk.


Jag vet att jag inte är ensam när jag pratar om de tillfällen då man som sagt bara vill fly fältet. Gå för att inte vända sig om och titta tillbaka. Men det finns inte ett sådant infall som inte för hinder med sig. Hur ska det gå med jobbet? Vem ska passa hunden? Vem ska betala hyran? Kan mina föräldrar ha barnen? Vad ska mina vänner tycka? Kan jag vara utan min DVD samling?

Men jag ska säga en sak. Det som skrämmer mig just nu är inte rädslan av allt man lämnar efter sig. Det som skrämmer är rädslan för att aldrig vilja återvända.

Jag vantrivs i situtioner där man blir alltför bekväm. Där man kan skriva dagbok tre dagar i förväg och veta med sig att allt kommer bli precis som man förutspått. Fy fan för att aldrig känna sig osäker. Fy fan för att aldrig ligga vaken kvällen innan en avgörande morgondag och FY FAN FÖR ATT VETA VAD MAN FÅR.

Min lösning kanske inte är att rymma. Jag kanske helt enkelt borde skapa en fejd med ett väletabliserat och grovt kriminellt MC gäng. På så vis lär man ju aldrig kunna slappna av och känna tristessen omfamna en. Spänning i sin renaste form för att sammanfatta det hela.


It doesn't matter where you go, as long as you go.

PS. Skrev ett otroligt långt inlägg innan det här som jag valde att inte publicera, det var lite för politiskt inkorrekt och lite för svart. Även för min smak.

and i'm out.


RSS 2.0